Bitcoin értéktelen, Még nem tudni, túléli-e a bitcoin a csapásokat


András Bence Cikk mentése Megosztás Oly sokszor eltemették már a bitcoint az újságírók, hogy a közvélemény már nem tudja hova tenni a legújabb szárnyalásról szóló híreket.

Még nem tudni, túléli-e a bitcoin a csapásokat

A kriptodevizák több mint egy évtized után is élnek és virulnak. Ebben a cikkben amellett érvelünk, hogy a bitcoint nagyon sokan félreértették. Mindig is irreális volt azt várni tőle, hogy néhány év alatt átalakítja bitcoin értéktelen pénzügyi világot.

De ugyanígy azt is hiba volt feltételezni, hogy pár év alatt kimegy a divatból.

Kiemelt posztok

A benne rejlő technológia ugyanis valóban forradalmi, csak éppen sokkal több idő kell, hogy kiépüljön egy rendes ökoszisztéma körülötte. Az alábbiakban segítünk eligazodni, mi állhat a kitartó felértékelődése mögött, és hogy miért volt számára a as év különösen sikeres. A média és a közérdeklődés szorosan korrelál az árfolyammal, ha kriptopénzekről van szó.

Persze, a több száz százalékos éves hozam már csak önmaga jogán is figyelmet érdemel, de főleg egy olyan ellentmondásosnak kikiáltott eszköznél, mint amilyen a bitcoin.

bitcoin értéktelen

Amikor a kriptopénzek árfolyama felfelé megy, hirtelen mindenki lelkes érdeklődővé válik, de amikor lefelé, akkor szinte azonnal jönnek a vészmadarak, akik elkezdik temetni. Ez így megy egy évtizede. A bitcoint már több százszor eltemették az újságírók, a különféle szakértők, és még egyes Nobel-díjas közgazdászok is.

Elnézve az azóta megjelent cikkeket, és rápillantva a BTC-árfolyam grafikonjára, hamarosan újabb klip jöhet. Nem kellett volna temetni Ennek a cikknek a szerzője két évvel ezelőtt arra figyelmeztetetthogy nem érdemes temetni a bitcoint, mert majd ő nevet a végén.

A Fed egy befolyásos vezetője szerint a legtöbb kriptovaluta értéktelen

Az árfolyam akkor rekordzuhanást követően egészen 4 ezer dollár alá bukott. A legtöbb újságíró, szakértő, és a kommentelők hada is azt találgatta, pontosan mikor éri el a nullát az ár és omlik össze a rendszer.

bitcoin értéktelen

Az ellenérvekre kevesen figyeltek. Egy újabb drámai felívelésnek kellett jönnie, hogy a témáról megint az ellenzők harsogása nélkül lehessen beszélni. A gondolatmenet, amit ebben a cikkben most bemutatunk, már feltételez némi alapműveltséget a témában, tekintve, hogy nem egy új jelenségről van szó.

A Bitcoin „értéktelen”: londoni tőkegazdaságtan - Céghírek - 2021

Amennyiben valaki mégis először át szeretné inkább tekinteni, hogy pontosan miről is szól ez a technológia, miért működik deloitte bitcoin, miért ér bármit isés mik a veszélyei vagy elméleti problémáiazoknak az előbbi szavakra linkelt bitcoin értéktelen ajánljuk. De a bitcoin forradalmi lényegét most is leírjuk egy határozott mondatban: ez az első olyan digitális pénz, ami bizonyítottan működik, mert már jól bejáratott technológiák zseniális kombinációjából épül fel.

A lényeg ez, és itt nincs szó misztikumról, mágiáról, vagy vakon hívő forradalmárokról. A digitális pénzek kifejlesztése valójában egy több évtizedes probléma, ami számos technikai nehézségbe ütközött mindeddig. Sokan keresték már rá a megoldást, és volt bitcoin értéktelen sikertelen próbálkozás is a bitcoin előtt.

A sikert az ismeretlen zseni, Satoshi Nakamoto hozta el ban. Ahogy a Princeton Egyetem témával foglalkozó tanárai megjegyzik a vonatkozó könyvükben : ez a technológia szolid alapokon nyugszik, ami rengeteg problémára adhat választ a jövőben.

Mégis meggazdagodnak a bitcoin-hívők vagy ez csak egy újabb hullám?

Az elmúlt évek pedig a gyakorlati életben is bebizonyítottak, hogy a blokkláncon keresztül elért decentralizáció nem csak, hogy lehetséges, de működőképes is. A bitcoint vezérlő konszenzusos protokoll pedig jól átgondolt és mindeddig sikeresen tette a dolgát. Egyelőre nem látni olyan reális veszélyt, ami ezt egykönnyen romba dönthetné.

bitcoin értéktelen

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne volna számos nyitott kérdés még a bitcoin jövőjével kapcsolatban. Vagy hogy ne volnának vele problémák.

Áttörte az álomhatárt a bitcoin, 50 ezer dollár felett kereskednek a kriptopénzzel

Ez utóbbiak közül a legtöbbet hangoztatott akadémiai állítás, hogy a kriptopénzek ma még nem tudnak úgy működni, mint egy hagyományos fiat pénz. Noha ebből a közvélekedéssel szemben egyáltalán nem következik, hogy akkor biztosan értéktelen marhaság az egész.

De maga az állítás valóban megalapozott és komoly figyelmet érdemel. Mennyire működik, mint pénz?